Всесвітній день людей з вадами мовлення



Король Великобританії, Канади, Австралії та Південної Африки Георг VI, який страждав на заїкання, визнав важливість мовної терапії для лікування заїкання ще на початку 20-го століття.

У світі близько трьох мільйонів людей мають подібні проблеми. Всесвітній день людей з вадами мовлення почав проводитися щорічно 22 жовтня за ініціативою фахівців з дослідження патологій мови з Канади. Ідея заснування цієї дати народилася за підтримки Міжнародної асоціації людей, які заїкаються (International Stuttering Association, ISA), заснованої в 1995 році і позиціонує себе як «рупор всіх заїк на міжнародному рівні». 

Заїкання - є значним порушенням мови і характеризується частим повторенням або пролонгацією звуків, складів, слів, частими зупинками або нерішучістю в промові, що розриває її ритмічність протягом. Причини виникнення заїкання досі точно не встановлені.

Особливості психіки людей, що заїкаються такі як:

-боязкість і збентеження у присутності людей;

-надмірна вразливість;

-яскравість фантазій, що підсилює заїкання;

-відносна слабкість волі;

-різноманітні психологічні прийоми для усунення або зниження заїкання;

-боязнь говорити в присутності певних людей або в суспільстві.

Пеленання немовлят також може спричинити хворобу.

Заїканням страждали, наприклад, Демосфен, Уїнстон Черчілль, Мерилін Монро, Ісаак Ньютон, а з нині живих – Брюс Вілліс, Артемій Троїцький та інші відомі люди.

Організація Міжнародного дня людей, що заїкаються – це тільки один з масштабних проектів ISA. В цей День, який щороку присвячений певній темі, проходять різні конференції, семінари, зустрічі та ряд соціальних заходів, спрямованих на підвищення інформованості широкої спільноти про проблеми і складнощі, з якими доводиться стикатися людям, які заїкаються, у повсякденному житті.

Існує ряд способів вилікувати заїкання, серед яких логопедичні, психологічні, психотерапевтичні, логопсіхотерапевтічні, соціореабілітаціонні, медикаментозні, фізіотерапевтичні, комплексні, однак жоден з цих способів, на жаль, не дає 100% гарантії повного лікування.

Але не варто впадати у відчай! Терпіння і праця у даному напрямку безсумнівно принесуть тільки позитивні плоди.

Представляємо Вам список фільмів (навіть серіал буде), в котрих головні герої розмовляли так собі, комплексували з цього приводу, але ВОНИ ЗМОГЛИ ПЕРЕБОРОТИ СВОЮ ВАДУ МОВЛЕННЯ! І про людей цілком, які прагнули осягнути в повній мірі ораторське мистецтво 😍

Король говорить! (2010)

Картина «Король говорить!» дарує нам можливість дізнатися про те, яким королем був Георг VI. Ця стрічка відкриває нам нового короля: невпевненого в собі заїку, який сумнівається в тому, що його призначення - керувати цілою країною. Разом із дружиною він намагається вилікувати свою недугу, звертаючись до фахівців-логопедів, але все безуспішно. Але одного разу вони знаходять його ... добродушного і твердого доктора Лога, який вирішив, чого б йому це не коштувало змусити короля повірити в себе...


Перед класом (2008)

З шкільного віку Бред Коен має проблеми з дисципліною в класі. Він часто сіпається і вигукує на уроці якісь незрозумілі звуки. Лікарі не можуть допомогти йому, а мати допомагає лікарям усвідомити, що у нього синдром Туретта. Проте, Бред завдяки підтримці директора школи закінчує звичайну школу і хоче здійснити свою мрію — стати вчителем.


Перевага (2014)

Радикальна анти-технологічна організація намагається перешкодити роботі двох талановитих вчених, що займаються розробкою комп'ютера, здібності якого будуть перевершувати здатності людського мозку ...


Великі сперечальники (2007)

Справжня історія геніального, але політично радикального тренера команди дебатів, який використовує силу слів, щоб перетворити групу неповноцінних афроамериканських учнів у коледжі в історичну міць, яка розгромила Гарвардську еліту.

Ларрі Краун (2011)

Ларі, звичайно, хлопець з характером – все ж служив на флоті. Але освіти, необхідної для того, щоб орієнтуватися в цивільному житті, у нього не вистачало. Тому він і потрапив під скорочення, і опинився в полоні страховок, кредитів та інших "принад" американського життя в борг. Інший би зневірився в такій ситуації, але Ларі вступив до коледжу. Як то кажуть, те, що нас не вбиває - робить нас сильнішими. Оскільки Лари був хлопець простий, "люди до нього потягнулися", і це найголовніше в такій ситуації....

Якщо ви хочете навчитися виступати на публіці, фільм допоможе дізнатися, як зменшити хвилювання перед виступом, як зберігати візуальний контакт з аудиторією, які вправи підготують ваші голосові зв’язки перед виходом до мікрофона, як правильно використовувати гумор під час виступу. І найголовніше: ніколи не пізно почати всього цього навчатися.


Дивовижна місіс Мейзел (2017)

Міріам Майзель - молода єврейка, що живе зі своїм чоловіком Джоелом, який вважає себе успішним стендап-коміком. Будучи старанною домогосподаркою, Міріам намагається всіляко підтримати чоловіка і присутня на всіх його виступах, але одного разу щиро розчаровується, коли дізнається, що Джоел просто вкрав чужу ідею для свого кращого номера.

Незабаром, після чергового провального виступу, Джоел несподівано повідомляє дружині, яка намагається підтримати засмученого чоловіка, що у нього є коханка, після чого, поспішно зібравши речі, йде.

Убита горем дівчина, все ще не розуміє до кінця, як таке могло статися, злегка напивається і відправляється в клуб, де весь цей час виступав її чоловік. Скориставшись моментом, Міріам виходить на сцену, звідки видає здивованої публіки свій відвертий, але вельми кумедний монолог про свою нелегку долю ...

Чудова історія про те, що стендап-комік в сім’ї місіс Мейзел не чоловік, а вона сама. Прийоми, які утримують увагу публіки, – у кожній серії цього чудового посібника з публічних виступів і з почуття гумору.


ДЖЕРЕЛО №1

ДЖЕРЕЛО №2

ДЖЕРЕЛО №3


Коментарі