Міжнародний день польоту людини в космос



Чи завжди наша планета була такою, якою ми знаємо її сьогодні? Професор Гейзен влаштував своєрідний #million_years_challenge, аби показати, якої була Земля мільйони років тому. Це історія глобальних і закономірних змін від ядра і аж до верхніх шарів атмосфери. Готові повернутися до того часу, коли наша планета була зоряним пилом? Мільярди років тому — зародження Всесвіту, поява перших хімічних елементів, зірок, формування Сонячної системи, утворення Землі, зародження життя, мінералогічний вибух, рух цілих континентів, трансформація великих гірських хребтів, зміна ландшафтів під впливом метеоритів і вулканічних вивержень — дивовижна історія минулого нашої прекрасної блакитної планети...



Із чого почався Всесвіт і чи його вік скінченний? Як він розвивався і що з ним відбувається тепер? Де відбувся Великий вибух і чи всюди у Всесвіті закони фізики однакові? У цій книжці прочитаєте короткий курс про історію та сучасний стан космології — науки про Всесвіт та місце людства у ньому: чотиривимірний простір-час, створення Всесвіту під час Великого вибуху, його еволюцію, характеристики, як вимірювати відстані до далеких астрономічних об’єктів, як зважити світло тощо. Сучасні українські науковці підготували для вас цікавий екскурс у складний світ науки та спробували відповісти на популярні запитання, зокрема про «темний бік» нашого Всесвіту: темну енергію, темну матерію та чорні діри.







Перед вами збірка наукових нарисів 1976-1992 років. Уперше лекцію під назвою «Чорні діри і молоді всесвіти» науковець прочитав у Каліфорнійському університеті в Берклі. Згодом доповнена лекція стала частиною повноцінної збірки, до якої ввійшли 13 оповідей та розгорнуте інтерв’ю науковця для передачі «Диски безлюдного острова». Книжка є своєрідним продовженням діалогу з читачем, розпочатого ще у «Короткій історії часу». Найвідоміший астрофізик сучасності тлумачить найбільш імовірні моделі устрою Всесвіту, розмірковує про уявний час, про те, як чорні діри можуть дати життя молодим усесвітам, про теоретичну фізику і продовжує розпочаті ще Альбертом Ейнштейном спроби науковців визначити майбутнє Всесвіту.



Космос — незвіданий загадковий простір. А людство споконвіку прагнуло відкриттів та мандрівок. Коли ми дослідили Землю як свої п’ять пальців, то цілком закономірно кинули оком на зоряне небо над головою. А там — новий Океан, глибини космосу, інші галактики. І розпочалася космічна одіссея…

Дослідження планет і супутників, роботизовані місії та експедиції, «Вояджер» і «Аполлон», «сусіди по космосу», невідомі туманності й таємниці сузір’я, кораблі на межі Сонячної системи і те, що поза її межами. «Блакитна цятка» — книжка про те, як нам варто знову подивитися на себе, на наше місце у Всесвіті й на те, яким чином навіть у той час, коли поклик незвіданого став тихішим і менш виразним, центральний елемент людського майбутнього лежить далеко поза межами земної кулі.



День, коли пухнастий котик Мурко побачив по телевізору відомого винахідника Ілона Маска, перевернув життя звичайного домашнього улюбленця догори дриґом. Відтепер він доброволець Мурко Мняуск, і його найбільша мрія — полетіти на Марс! Чи вдасться Муркові зустрітися з Ілоном Маском, щоб стати першим у світі котиком-марсонавтом, та чи відкриє йому свою головну таємницю червона планета?



Куди зникає Сонце вночі? З чого зроблені зорі та як вони виникли? Ми самотні у Всесвіті чи десь там, на далекій планеті, є ще один хлопчик або дівчинка, що дивиться в небо й розмірковує точнісінько про те саме? Наш Всесвіт дуже складний. Час відірватися від Землі й дослідити межі космосу!

Разом із мудрим професором Астрокотом ти дізнаєшся багато цікавого про планети, сонячну систему, галактики. Довідаєшся, як подорожувати неозорим космосом, якими мають бути скафандр і ракети, як функціонують супутники і що відбувається на Міжнародній космічній станції. Отож: «Задраїти люки й пристебнути паски безпеки!» — ми вирушаємо у захопливу мандрівку космічними просторами.




Підведи погляд й уважно подивися на нічне зоряне небо. Що ти там бачиш? Безмежний Всесвіт приховує безліч таємниць, які кличуть тебе у незабутню подорож! Та перш ніж вирушити в зоряну мандрівку, дізнайся, як правильно до неї підготуватися, в яку пору року краще спостерігати за нічним небом і що на ньому можна побачити. Разом із досвідченим гідом-звідарем, кішкою Феліцією, ти навчишся знаходити і впізнавати найвідоміші сузір‘я та планети, помилуєшся полярним сяйвом і дослідиш найвіддаленіші куточки космосу. Наукові факти, легенди, корисні поради — у цьому путівнику є все, що необхідно знати майбутньому досліднику зоряного неба.


Коментарі