Книги дитячих авторів, які обожнюють читати дорослі

Книга - то надзвичайна річ! Неможливо описати її роль у житті людини з одного ракурсу. Б книга живе своїм особистим життям, і навіть сам автор не знає, яким буде той життєвий шлях.
Сьогодні існує безліч книг, які спочатку писалися для дорослих, але вони стали улюбленим багатьох дітей і тепер входять до шкільної програми.
Є також книги дитячих авторів, які обожнюють читати дорослі. Такий книжковий мікс не є шкідливим, а, навпаки, приносить безліч гарних емоцій та приємних вражень.


Льюїс Керролл «Аліса в Країні див»
           
Цікава книга - улюблени­ця кількох поколінь. Боже­вільна історія про дівчинку, яка впала до кролячої нори не така вже й дитяча, як зда­ється на перший погляд, але в ній багато філософських, логічних та математичних загадок.



Джон Свіфт «Мандри Гуллівера»

          Твір народився як результат роздумів Свіфта над життям і долею людини та мрією про те, щоб «змінити» її обличчя. Це фантастичний твір, за допомогою якого автору  вдалося висловити свої думки які переймали його на той  час. Він був активним учасником у боротьбі ірландців за незалежність. Роман має сатиричні епізоди. Весь цей сарказм спрямований проти англійської монархії та політиків, які мріють тільки про високі посади. Але діти не думають про це, коли читають пригоди Гулівера.


Марк Твен «Пригоди Тома Сойєра»
         Книга, нагадує про те, що можна прогнути світ під себе, маючи в арсеналі тільки відро з побілкою і пензель. А також це відмінна історія для кожного, кому стало нудно жити і хочеться повернути безтурботність дитинства.





А. Конан Дойль «Записки про Шерлока Холмса»,
«Собака Баскервілей»
В яких тільки жанрах не працював цей автор. Багато його детективних сюжетів не тільки перечитувалася людьми різного віку, а й були екранізовані. І навіть якщо є такі, хто не читав його ві­домих оповідань, то стовідсотково дивилися фільми за його творами.




Антуан де Сент-Екзюпері
«Маленький принц»

Швидко плине час, на якісь  речі зовсім не звертаєш у вагу. Дорослим ніколи розглядати зоряне небо і ставити питання. Якщо ви помітили  за собою, що ваше житті вимірюється цифрами, а і стали не такі привабливі у дитинстві, то саме час і читати «Маленького принца».




Джеймс Баррі «Пітер Пен»
         Чи можна лишитися дитиною назавжди? Нащо ми всі так прагнемо подорослішати? Чудова казка про Пітера Пена може стати справжнім одкровенням для дорослих. Віді­рватися від книги просто не­можливо, і навіть після того, як читання дійде кінця, ви ще довго не зможете викину­ти з голови ті думки, що були нею навіяні.



Мігель де Сервантес Сааведра «Хитромудрий ідальго 
Дон Кіхот з Ламанчі»
Пригоди про божевільного лицаря часто викликають у дітей приступи сміху. Які кумедні речі він вигадує для того, щоб зробити світ кращим. Може, й для дорослих воно й справді було б смішно, якби не життєвий досвід і та правда життя, яку вони знають з іншого боку. Глибокі філософські роздуми народжуються в голові у дорослих. Та все частіше виникає питання, чи правильно я розставляю пріоритети у своєму житті?


Ганс Крістіан Андерсен «Дикі лебеді»
Андерсен не писав для дітей, як то чомусь повелося думати. Похмурі і трагічні казки не такі вже й корисні для дитячої реформо­ваної психіки. Але історія про Ельзу та її братів стала справжнім гімном перемоги добра та любові. Рекомендовано для прочитання у будь-якому віці!


 Едіт Несбіт
«П’ятеро дітей та ельф»
Авторка почала свою діяльність, придумуючи казки для власних дітей. На них уже виросло декілька поколів англійців. Для українських читачів творчість письменні відкрилася не так давно,  а між тим саме вона надихнула К. Льюїса на написанні «Хроніки Нарнії». Питання що підіймає письменниця у своїх творах навряд чи колись втратять свою актуальність.



Рудольф Еріх Распе
«Пригоди барона Мюнхаузена»
Уперше в 1781 році у берлінському журналі «Путівник для веселих людей» було надруковано 16 коротких оповідань. Автор підписався «М-Х-Г-Н». Саме це і стало початком формування художнього образу легендарного барона Мюнхаузена. Потім ці пригоди доповнювалися іншими авторами. Короткі жартівливі пригоди дійшли і до наших днів і користуються не меншою популярністю, як у часи першого виходу у Берліні.

Крім того, маємо ще цікаві
пропозиції щодо таких цікавих книг

Джек Лондон «Північні оповідання»
Шарлотта Бронте «Джейн Ейр»
Дж. Ф. Купер «Останній з могікан»
Жюль Верн «П’ятнадцятирічний капітан»,  
«Навколо світу за 80 днів»
Олександр Грін «Пурпурові вітрила»
Бернард Шоу «Пігмаліон»
Іван Котляревський  «Енеїда»

Певно, ви маєте вже свої улюблені книги, що є універсальними для кожного віку та на будь-який смак!

Коментарі