ЯК СПОНУКАТИ ДИТИНУ ДО ЧИТАННЯ ВГОЛОС?

Как побудить ребенка к чтению вслух?Як легко і безболісно досягти того, щоб спонукати дитину до читання вголос? Звичайно, це процедура не з легких, так як багато діти опираються читання. Пощастило, якщо ваш дитина сама прагне більше читати. В іншому ж випадку необхідно проводити щоденну роботу в цьому напрямку, але головне-не довести процес читання до того, щоб це стало огидно вашому чаду. Адже в сучасному світі є набагато більш привабливі речі, ніж книги, наприклад, комп'ютер, Інтернет, телебачення, віртуальні ігри. Де вже книзі змагатися з цими метрами в області розваги.
По-перше, почніть процес по прищепленню любові до читання з себе. Якщо ви будете часто читати своїм дітям різні цікаві оповіданнячка, то у дитини відразу ж виникне інтерес, йому захочеться самому, дивлячись на маму і тата, читати ці цікаві тексти, які пишуть в книгах. Звичайно, починати вчити дитину читати варто в ранньому віці, так будете набагато легше надалі спонукати дитину до читання вголос. Тому завжди пам'ятайте, що любов або нелюбов вашого чада до читання залежить тільки від вас, все йде з сім'ї.

СПОНУКАТИ ДИТИНУ ДО ЧИТАННЯ ВГОЛОС: ПЕРШІ КРОКИ

Повторимо негласну істину: перш ніж змушувати всіма правдами і неправдами дитину читати самому, необхідно для початку з боку батьків прочитати чаду щось принадний, інтригуюче, щоб зачепити свідомість дитини, що цей процес цікавий і захоплюючий.
Читайте книги дитині, навіть коли він ще зовсім малюк. Звичайно, він не зможе сам повторювати за вами, але зате він без проблем зможе дивитися картинки, які ви будете йому показувати. З часом можна буде просити дитину повторювати назви предметів, які ви йому показуєте в книжці. Барвисті картинки будуть зацікавлювати вашої дитини. У підсумку він б
уде розуміти прочитане, і намагатися наслідувати, вимовляючи ті чи інші слова. Як наслідок, дитина буде відчувати насолоду від того, як звучить мова, навіть не знаючи, що тексти можна ще й писати.

НАСОЛОДА ВІД ЧИТАННЯ

Якщо спонукати дитину до читання вголос, то він значною мірою розвине свою фантазію і уяву і це допоможе дитині адекватно сприймати навколишню реальність.
Якщо ви привчите дитину постійно слухати читання, то він зрозуміє, що це необхідний, важливий і природний процес, подібно тим, що він навчився ходити й розмовляти.
Коли малюк навчиться читати самостійно, не розслабляйтеся, намагайтеся спонукати дитину до читання вголос разом з вами. Читання цікавих книжок буде сприяти тому, що ваше дитя буде дуже активно розвиватися в інтелектуальному плані.
Всі діти беруть приклад з дорослих, і, якщо ви покажіть своєму чаду, що читання книг для вас невід'ємний процес у житті і, що ви відчуваєте задоволення, коли після роботи сідайте на дивані і відкриваєте книгу, а не берете пульт і включаєте телевізор. Тільки тоді ваше чадо виросте хорошою людиною, який буде письменним та начитаним.

Коментарі